Υπερηχογραφήματα

Τί πρέπει να ξέρετε για αυτή την απλή διαγνωστική εξέταση

Πλεονεκτήματα

Προετοιμασία

Πολλές φορές δεν απαιτείται καμμία προετοιμασία γιά να σας κάνουν υπερηχογράφημα κάποιου οργάνου του σώματος σας, όπως γιά παράδειγμα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς ή υπερηχογράφημα καρδιάς.
Μερικά, όμως , όργανα της κοιλιάς ή της πυέλου μπορούν να φανούν καλύτερα όταν ο εξεταζόμενος έχει γεμάτη την κύστη του. Επομένως μπορεί να σας ζητηθεί από το προσωπικό του εργαστηρίου να πιείτε 3-4 ποτήρια νερό περίπου μία ώρα προ της εξέτασης.
Οι υπέρηχοι δεν περνούν μέσω του αέρα ή μέσω των οστών. Ετσι είναι δύσκολο να να επιτύχουμε υπερηχογράφημα πνευμόνων ή ακόμη άλλων οργάνων που μπορεί να κρύβονται από οστά. Αέρας στην κοιλιά δεν επιτρέπει στους υπερήχους να μελετήσουν όργανα που μπορεί να βρίσκονται πίσω του.
Περιστασιακά , ιδιαίτερα γιά την εξέταση της χοληδόχου κύστεως , είναι απαραίτητο να είσθε νηστικός περίπου 12 ώρες πρίν από την εξέταση.

Εξέταση

Αν ο γιατρός σας ζητήσει υπερηχογράφημα κοιλιάς, το μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης θα γίνει ενώ θα είσθε ξαπλωμένος ανάσκελα ή στο πλάϊ. Η χρήση ζελέ θα επιτύχει καλύτερη επαφή του ανιχνευτού υπερήχων και του δέρματος. Ομοια διαδικασία απαιτείται γιά την εξέταση των γυναικείων οργάνων και την μήτρα της εγκύου.
Αν γίνεται υπερηχογράφημα νεφρών θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε με την κοιλιά προς τα κάτω ή στο πλάι και το ζελέ θα απλωθεί στην πλάτη σας.
Για το υπερηχογράφημα καρδιάς ζελέ απλώνεται σε μικρή περιοχή του δέρματος στην αριστερή πλευρά του στήθους και μελετάται η κίνηση των τμημάτων της καρδιάς αλλά και η ροή του αίματος προς και από αυτήν. Ομοια γίνεται έλεγχος με τους υπερήχους της κατάστασης των τοιχωμάτων των αγγείων σας [πιθανή στένωση;] και του τρόπου που το αίμα περνά από αυτά.
Επι πλέον η υπερηχητική εικόνα που παρουσιάζουν τα αγγεία μέσα στα διάφορα όργανα του σώματος σας δίνει σημαντικές πληροφορίες στον Ακτινολόγο γιατρό που σας εξετάζει.

 

http://www.MedImaging.gr/diagimaging