ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ
Μία απλή και γρήγορη εξέταση

Χρήσιμες Πληροφορίες για την Οστεοπόρωση
Τί είναι οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση (απώλεια οστικής μάζας) είναι μία πολύπλοκη νόσος, που μένει ασυμπτωματική, μέχρι να συμβεί κάταγμα
Ποιοί κινδυνεύουν να πάθουν οστεοπόρωση; Συνήθως οι γυναίκες λόγω της μείωσης των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση.Επίσης γυναίκες μετά την ωοθηκεκτομή και παρατεταμένη αμηνόρροια.Ατομα που παίρνουν κορτικοειδή για μεγάλο διάστημα.Ατομα με περιορισμένη σωματική δραστηριότητα κλπ.
Θεραπεύεται η οστεοπόρωση; Σήμερα υπάρχουν πολλά φάρμακα που περιορίζουν την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος.Πρέπει βέβαια η θεραπεία να δίνεται από ειδικό γιατρό, μετά από σωστή εκτίμηση κάθε αρρώστου.
Πληροφορίες για την Εξέταση
Μέτρηση Οστικής Μάζας:
Μία απλή και γρήγορη εξέταση
H εξέταση για τη μέτρηση της οστικής μάζας είναι ίσως η ευκολότερη ιατρική εξέταση που θα κάνετε στη ζωή σας.Βασικά εκείνο που απαιτεί από σας είναι να ξαπλώσετε και να αφήσετε το μηχάνημα να κάνει την εξέταση.Δεν είναι καθόλου επώδυνη εξέταση.
Είναι η εξέταση ασφαλής;  Η μέτρηση οστικής μάζας συνεπάγεται μία ελάχιστη δόση ακτινοβολίας.Πόσο μικρή;Σε μία εξέταση σπονδυλικής στήλης παίρνουμε ακτινοβολία ίση με το 1/10 της δόσης που παίρνουμε σε μία ακτινογραφία θώρακος.Οπως σε κάθε ιατρική εξέταση πρέπει να ειδοποιήσετε το γιατρό σας εάν είσθε έγκυος.
Aπαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία; Αντίθετα με άλλες ιατρικές εξετάσεις δεν απαιτείται καμία απολύτως προετοιμασία
Χρειάζεται να κάνω κάποια δίαιτα; Για την εξέταση αυτή δεν χρειάζεται να έχετε άδειο στομάχι, να πιείτε υγρά ή να κάνετε οποιαδήποτε προετοιμασία
Τί θα πρέπει να φοράω;
Θα προτιμούσαμε να αποφύγετε μεταλλικές αγκράφες ή μεταλλικά κουμπιά
Τί θα κάνω κατά την εξέταση;
Μείνετε ακίνητος.Απλώς αναπνέετε ήρεμα και χαλαρώνετε
Πόσο διαρκεί η εξέταση της οστεοπόρωσης;
Η μέτρηση στη σπονδυλική στήλη και στο μηριαίο διαρκούν 2 έως 5 λεπτά. Ο ιατρός σας θα αποφασίσει ποιά εξέταση είναι χρήσιμη για σας.
Τί μετράει το οστεοπυκνόμετρο; Το πυκνόμετρο θα μετρήσει την περιεκτικότητα των οστών σε μέταλλα (κυρίως ασβέστιο- ΒΜD- bone mineral density).Θα συγκρίνει επίσης τις δικές σας μετρήσεις με ένα πληθυσμό αναφοράς, βάσει της ηλικίας, του φύλου και της εθνικότηατς.Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν από το γιατρό σας, για να κάνει διάγνωση όσον αφορά την κατάσταση των οστών σας και τον κίνδυνο κατάγματος.

 

http://www.MedImaging.gr/diagimaging